Overwinteren in Spanje Portugal 2018

 

13 januari 2018

Om 8.20 uur vertrokken we bepakt en bezakt naar Spanje. Het was enigszins mistig, wat aanhield tot Maastricht. Daarna was het bewolkt. Bij een stop in Luxemburg merkten we dat het nog ijskoud was. In Noord Frankrijk verscheen eindelijk de zon aan de hemel. Thuis hadden we bedacht tot Langres door te rijden, maar de reis verliep zo voorspoedig en ik voelde me nog zo fris dat we besloten door te rijden. Uiteindelijk belandden we op een camperplaats (CP) in Prissee ( N 46.32147 E 4.75376) bij een cooperatieve, waar we natuurlijk ook even gingen proeven en Franse bourgondische wijn kochten. Afgelegde afstand 903 km.

 

 

 

14 januari 2018

Op mijn verjaardag waren we vroeg wakker. We hadden 's nachts de kachel aangelaten, want het vroor buiten. Er lag 's morgens ijs op de autodaken. Na het ontbijt vertrokken we richting Villefranches waar we via de tolweg verder reden. Rond Lyon was het op zondagmorgen zo stil dat we besloten de tunnel te nemen. Via de tolweg van Vienne naar Le Perthus hebben we onze reis vervolgd. Na de betaling van 97,30 euro kwamen we erachter dat we voor dit stuk tolweg ingedeeld waren in tariefklasse 3, dat was 29 euro teveel. Bij de poortjes was niemand aanwezig en ook via de “rode knop” kwam ik niet verder. We reden vervolgens Spanje en om 17.30 uur stopten we bij een wijnboer gespecialiseerd in cava, de Spaanse champagne, in Avinyonet del Penedes (N 41.36806 E 1.77312). De winkel was op zondag gesloten, maar we konden er wel overnachten. We hebben onze eigen bubbelfles maar opengemaakt ter ere van mijn verjaardag. Afgelegde afstand 754 km.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 januari 2018

Toen ik de hond uitliet 's morgens was de grond bevroren. Nog even met een andere Nederlandse camperaar gesproken voor we vertrokken. We besloten door te rijden naar warmere oorden en kwamen uit in El Grao de Castello, een gratis cp ( N 39.97979 E 0,02292) met smalle plaatsen, maar je kon er watertappen en lozen. De plaats was tegen het strand aan, met een speciaal hondenstrand. 's Middags zijn we naar El Grao gewandeld en hebben voor het eerst in de Spaanse zon kunnen zitten. Hier sprak ik dezelfde Nederlanders die ik 's morgens ook had gesproken op dezelfde cp in Aviyonet. Hij bleek een wijnboer te zijn uit Tienray. Ook zij hadden teveel tol betaald in Le Perthus. Het schijnt daar dus meer voor te komen. Dat wordt opletten een volgende keer. Ik had inmiddels een mail met foto verstuurd om restitutie van de teveel betaalde tol aan de maatschappij. Binnen 10 dagen had ik de teveel betaalde euro's weer op mijn bankrekening.

Afgelegde afstand 247 km.

 

16 januari 2018

We stonden op in de kou, maar gelukkig had het niet gevroren. Na een vervelende rit kwamen we aan in La Marina, een gratis cp die bijna vol was. We troffen een van de laatste plekken en konden heerlijk in de zon zitten. Toen de auto's van de restaurantbezoekers vertrokken hadden we een mooie plek met uitzicht. We konden voor het eerst een korte broek aan bij een temperatuur van 20 gr. Onze vrienden Nel en Nico kwamen 's middags langs op de fiets. Dat was weer even gezellig. Er was nog geen plaats in San Fulgencio waar zij stonden, we stonden op de wachtlijst. Even wachten dus. Afgelegde afstand 286 km.

 

 

 

 

 

 

17 januari 2018

's Morgens belde Nico dat er plaats was op de cp in San Fulgencio (N 38.12085 W 0,66016). Na het ontbijt zijn we vertrokken en starten met heerlijk weer van zo'n 20 gr. Dit was het weer waar we zoveel kilometers voor gereden hebben. We hebben hier veel beleefd, zijn een aantal keren naar de bodega geweest om tonijn te eten en wijn te kopen, diverse malen de markt in de Urbinasation ( met heerlijke mandarijnen) en de markt achter CP bezocht. Ik heb wat fietstochten gemaakt in de buurt. We hebben bovendien de camperkussens opnieuw laten bekleden bij de plaatselijke stoffeerder. Vanuit SF hebben we ook weer de overtocht voor een Griekenlandreis besproken met N&N. Het weer schommelde tussen de 13 en de 22 graden. Uit de wind was het vaak goed uit te houden. 's Middags na 4 uur werd het altijd kouder en om vijf uur zaten we binnen. We hebben Alicante met de bus bezocht, wat goed te doen is vanuit deze CP. Bij het nieuws in Spanje kwam het bericht dat in 46 van de 48 provincies sneeuw was gevallen. We zaten hier dus goed en hoefden nog niet op zoek naar een andere locatie. Uiteindelijk hebben we 25 dagen in San Fulgencio gestaan. Afgelegde afstand 5 km.

 

 

 

 

 

 

 

 

11 februari 2018

Na afscheid te hebben genomen van onze Engelse buren zijn we vandaag doorgereden naar Garrucha waar we op een parkeerplaats hebben overnacht, direct aan het strand. We hebben 's middags geluncht bij een strandtentje en zijn het stadje ingewandeld. Garrucha is een klein vissersstadje, er zijn volop visrestaurants. Gereden afstand 213 km.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 februari 2018

Na brood gehaald en ontbeten te hebben,  zijn we met N&N verder getrokken. Via een stille saaie weg zijn we langs Almeria en Almerimar aangekomen in Calahonda een gedoogplek waar we vorig jaar ook hebben gestaan. Toen we aankwamen, waren we de enige camperaars. De politie nam de situatie op en reed verder. Even later kwamen N&N. 's Middags stonden er 7 campers. Om 18.00 uur verscheen de politie opnieuw. Nu klopten ze aan en vertelden ons dat we moesten vertrekken. Ze verwezen ons naar La Chucha waar we konden overnachten.

Alle camperaars vertrokken met gezwinde spoed naar La Chucha, waar het pleintje aardig volstroomde. We hebben de campers in een straatje langs de wandelboulevard geparkeerd. Er stond een harde zeewind, maar we stonden redelijk beschut. We zijn hier twee dagen gebleven. Gereden afstand 189 km.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 februari 2018

Omdat er vandaag weer een harde koude wind stond, besloten we naar Malaga af te reizen. Daar aangekomen bleek het nog harder te waaien en voelde het nog kouder aan. We besloten iets meer het binnenland in te gaan, richting Portugal en stopten in Antequera. We stonden hier op een gratis cp bij een hoge muur (N 37.0215 W 4.57198). Je kon hier niet buiten zitten bij de camper en dus besloten we het stadje te bezoeken en te lunchen. Na de lunch zijn we verder getrokken naar Marchena (N 37.32885 W 5.42395). Daar konden we nog lekker buiten zitten in de zon. Gereden afstand 281 km.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 februari 2018

's Morgens was het koud, de gevoelstemperatuur was 3 gr en ik viel op toen ik naar de bakker liep. De mensen liepen met sjaals om en handschoenen aan en ik in korte broek. We hadden een vlotte rit naar de Portugese grens waar we ons lieten registreren voor de tolweg. Voor Portugal hadden we nog even in Spanje getankt, want dat is daar veel goedkoper. Daarna zijn we doorgereden naar Alcaria waar we op een cp met prachtig uitzicht een van de laatste plekken innamen ( N 37.33169 W 7.46838). We begonnen hier samen, na een paar dagen kwamen N&N ook op deze cp staan. Het was heerlijk weer de eerste dagen. Er heerste een enorme rust en er waren mooie wandelroutes naar de Spaanse grens. Vlakbij was een cafe/eettentje waar je lekker kon eten. Gereden afstand 217 km.

 

 

 

 

22 februari 2018

Na een week Alcaria zijn we vertrokken naar Mata Rota. We hadden al verhalen gehoord over wachtrijen. Na een bezoek aan de Lidl kwamen we aan op de cp in Manta Rota ( N 37.16508 W7.52087) waar het bord Libre ons verwelkomde. Er waren nog 3 plekken vrij. We hadden een plek op het middenterrein, van de mindere categorie. We hadden veel zon, maar ook een koude wind. Het was 15-18 gr. Vrijdags gingen we naar een Fado-avond in het dorp. Dat moet je meegemaakt hebben. Gereden afstand 23 km.

 

 

 

 

 

 

24 februari 2018

Op advies van bekende camperaars zijn we naar een gedoogplek in Olhoa vertrokken. We kwamen als eerste aan. Er was nog plek voor twee campers. Het was een zanderige cp. Lozen en watertappen kon bij de plaatselijke Lidl. De cp was aan het eind van de boulevard bij de zoutmeren. We zijn nog even op bezoek geweest bij kennissen die vijf maanden in een appartement vlak bij de cp bivakkeerden. Een prima plaats om te vertoeven. Hier komen we zeker terug. Gereden afstand 38 km.

 

 

 

 

 

 

 

 

25 februari 2018

Omdat er regen op komst was, besloten we door te reizen naar de cp in Falesia (N 37.09036 W 8.16044).

Om 10 uur begon het te regenen. De volgende dag hadden we het afwisselend zon en regen. Het was 16 gr. We wilden naar Silves, maar er was nog steeds geen plek. Gereden afstand 50 km.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 maart 2018

Omdat er nog steeds geen plek was in Silves, besloten we op de bonne foi te gaan. Helaas waren de cp's in Silves vol. We zijn doorgereden naar Vacaria ( N 37.21834 W 8.36924), waar het door de regen van de afgelopen dagen modderig was. Geen ideale plek voor Willem. 's Middags zijn we met de taxi naar Silves gereden om ons 50 jarig vriendschapsjubileum te vieren en nog een keer kip piri piri te eten. Gelukkig kwam er nog een zonnetje en konden we nog een terrasje pikken. Daarna zijn we met de taxi terug gegaan. Gereden afstand 52 km.

 

 

 

 

 

 

 

3 maart 2018

Onze kleindochter Sophie was vandaag jarig. Na de telefonische felicitaties vertrokken we naar Armacao de Pera, een cp bij zee (N 37.10041 W 8.35433). Er waren veel plekken op de “parking” en lang niet allemaal bezet vanwege het slechte weer. Het was 15 gr en het zou weer gaan regenen. Geen lekker vooruitzicht, maar er was hier een geweldig visrestaurant waar je onbeperkt vis kon eten. Na de maaltijd hebben we nog koffie en wijn gedronken in een strandtent. En ja hoor, daar begon de regen. Wij hebben gewacht tot het droog was. Na 2 wijntjes konden we droog naar huis. Gereden afstand 45 km vanwege omweg via Ferragudo waar ook een mooie cp is.

 

 

 

 

4 maart 2018

Vanwege de slechte weersvooruitzichten en de korte tijd die we nog hadden, besloten we terug te keren naar Spanje. We vertrokken naar Manta Rota waar we buiten de cp hebben gestaan in het heerlijke zonnetje totdat het regenfront kwam opzetten. Vervolgens zijn we doorgereden naar de cp in Osuna (N 37.23206 W 5.0971). We hadden hier de laatste plek. 's Middags hebben we het stadje bezocht, waar de voorbereiding voor de Semana Santa begonnen. Morgen naar de omgeving van Murcia met mooie weersvooruitzichten. Gereden afstand 353 km.

 

 

 

 

 

 

 

5 maart 2018

Na een stormachtige nacht met regen en rare geluiden zijn we vertrokken. Via een mooie weg door de Sierra Nevada kwamen we op de CP in Alquerias aan (N 38.0052 W 1.04229). Helaas regende en sneeuwde het onderweg waardoor er weinig te zien viel van de mooie vergezichten. In Alquerias bij Murcia werden we verwend met warme temperaturen van 18 tot 25 graden. Gereden afstand 456 km.

 

 

 

 

 

 

 

14 maart 2018

Na 9 dagen zijn we verder getrokken naar Cartageno, op de cp bij het Shellstation (N 37.61494 W 1.00537). Geen ideale plek, maar wel prima om de stad te bezoeken. Dat laatste hebben we gedaan en heerlijke tapas gegeten buiten in het zonnetje. Gereden afstand 59 km.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 maart 2018

De volgende dag zouden we Los Alcazaras aandoen, maar de CP zag er niet aantrekkelijk uit. We besloten door te rijden naar Torrevieja. We kwamen aan op een redelijke volle cp (N 37.98364 W 0.65734) maar er was nog een plekje vrij met uitzicht op de baai. Het was een rotsachtige ondergrond. Later bleek dat verderop nog mooiere plekken waren waar overal campers stonden. Dat weten we dan voor volgend jaar. Gereden afstand 74 km.

 

 

 

 

 

 

 

 

16 maart 2018

Na een stille nacht, we konden doorslapen, keerden we weer terug in San Fulgencio, waar we hartelijk begroet werden door Marisol. Er was nog een plek vrij. Het voelde meteen weer vertrouwd. Het weer viel nog niet mee. Alle dagen wind en soms een bui. We konden een enkele maal buiten ontbijten. De laatste dagen hadden we prachtig weer met 26 en 27 graden. Gereden afstand 17 km.

 

 

 

 

 

 

 

 

29 maart 2018

Na 13 nachten in SF te hebben gestaan, vertrokken we richting Cambrils. Onderweg stopten we in El Grao, maar de cp was vol. De nieuwe cp bij het vliegveld was nog niet helemaal vol. Deze ligt aan een doorgaande weg en dat zou voor verkeersoverlast 's nachts zorgen. Gereden afstand 314 km.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30 maart 2018

Het verkeer gaf 's nachts weinig overlast. We waren toch vroeg op en vertrokken naar Mont Roig. Helaas was het daar verboden te overnachten. We hebben aan het strand gezeten en onze vriend Herbert Guse ontmoet. Omdat er harde wind zou komen met windstoten tot 100 km per uur besloten we na de ontmoeting door te rijden naar het noorden. Uiteindelijk zijn we doorgereden naar de France Passionplek in Meze bij een wijnboer. Hier was geen storm meer maar het was wel koeler dan in Spanje. De volgende dag zijn we naar een naburig plaatsje aan de Middellandse zee gereden en hebben daar nog wat kunnen zonnen. Daarna zijn we weer teruggegaan naar onze FP plaats. Gereden afstand 597 km.

 

 

 

 

1 april 2018

Het was 1ste Paasdag en erg stil op de weg toen we vertrokken. Omdat er een file bij Lyon was, namen we de A46 om Lyon. We namen de weg naar Bourg en Bresse binnendoor en kwamen uiteindelijk uit in Vaivre et Montoille, een prima plek om te overnachten aan een mooi meer (N 47.63742 E 6.1077). Stille plek. Gereden afstand 613 km.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 april 2018

Vandaag leggen we de laatste etappe af naar huis. Eveneens een lange rit net als gisteren. Gereden afstand 728 km.

 

Totaal gereden 6.565 km. Verbruik 1 op 9,4.

CP in Prissee bij Cooperatieve

CP bij wijnboer in Avinyonet

Bubbeltje ter ere van mijn verjaardag

Mooie CP in EL Grao

La Marina

Camperpark San Fulgencio

Garrucha

Calahonda

Boulevard in La Cucha

Antequera

CP in Alcaria

CP in Manta Rota

Olhoa

Prachtige kust in Falesia

CP in Vacaria

CP in Armacao de Pera

CP in Osuna

CP in Alquerias

CP in Cartageno toen alles nog leeg was.

CP in Torrevieja

CP in San Fulgencio

CP in El Grao

FP bij wijnboer in Meze

CP in Vaivre et Montoille

Maak jouw eigen website met JouwWeb