Reisverslag zomertrip door Duitsland

 

Op 4 juli 2015 vertrokken we voor een rondje Duitsland. We hadden het idee via de Moezel, Pfalz,.Bodensee, via het oosten van Duitsland omhoog te trekkenen via de Oostzee weer terug te rijden naar Nederland. Zoals uit onderstaand verslag blijkt, hebben we ons meer laten leiden door de weersvoorspellingen en het concrete weer, waardoor het geen rondje Duitsland is geworden maar een Kriskrasreis.

Het vertrek kwam een week later dan gepland, Vanwege het mooie weer in Nederland hadden we de hele week op het water doorgebracht en op de warmste dag van de week vertrokken we. Tegen onze gewoonte in hebben we veel met de airco aan gereden. We besloten naar de gratis camperplaats (CP) in Geldern te gaan. Helaas was dit een zwarte gritplek bij een tennisbaan. We stonden aanvankelijk in de schaduw, maar dit was snel over. In deze hitte konden we hier niet blijven staan en zijn verder getrokken richting Koblenz. Uiteindelijk zijn we gestopt in Bergheim Paffendorf. De  gratis CP was een parkeerplaats bij een park. Het was hier ook warm, maar wel gezelliger. Er stonden nog twee campers. Om 21.00 uur was het nog 33,5 gr in de camper. ’s Avonds met Nederlandse buurman gesproken die zijn huis had verkocht en al 5 jaar in zijn camper woont. Hij had nu motorpech en moest wachten op het onderdeel dat de ANWB zou opsturen.

Gereden afstand 284 km.

 

5 juli 2015

’s Nachts hebben we de ramen dichtgedaan vanwege de regen en onweer. ’s Morgens was het lekker koel, maar het werd al snel warmer dan gisteren. We probeerden eerst een CP in de buurt van de Rijn, maar die was helaas per 1/7/15 gesloten vanwege de bouw van een bejaardentehuis. Vervolgens zijn we doorgereden naar Bingen ( N 49.58.6 E 7.56.38). Een mooie CP, het treinverkeer viel mee (vanwege de zondag?) maar het was heet. In de camper was het 38 gr. ’s Avonds koelde het lekker af. Door de muggen zijn we toch maar naar binnengegaan. De volgende morgen besloten we nog een dag te blijven. Het weer was wat aangenamer. ’s Morgens hebben we een fietstocht gemaakt naar het leuke centrum van Bingen. ’s Middags hebben we geluierd in de zon. Gereden afstand 194 km.

 

7 juli 2015

De volgende stop hadden we gepland in Aschaffenburg (N49.58.15 E 9.8.19). Op campercontact stond dat dit een stoffige plek was. Dat klopte, zeker door het droge weer van de afgelopen tijd. De camper hadden we eerst aan de Mainzijde geplaatst, maar na een wandeling door het centrum stond hij volledig in de zon.  Dik 30 gr dus. Toen zijn we naar de overzijde verhuisd, waar we onder de bomen stonden en dus in de schaduw.  De stad was overigens zeer de moeite waard en op loopafstand bereikbaar. Tegen de avond kwam er een Nederlandse camper met 7 personen, waaronder 4 volwassenen. De reis ging 5 weken naar Turkije, zo’n 6500 km. Even de tanden op elkaar dus. Wat een onderneming. Rond 18.00 uur kwam het voorspelde onweer. Om toch buiten te kunnen zitten hebben na afloop van het onweer de luifel uitgedraaid, om ons te beschermen tegen de drup van de bomen.  Gereden afstand 104 km.

 

8 juli 2015

We hadden een redelijke nacht. Gelukkig was het droog. ’s Morgens zijn we bijtijds vertrokken, maar kwamen in een behoorlijke file terecht. Vanwege de warmte hadden we het plan opgevat om bij water te gaan staan en bij de Main te blijven. De volgende stop werd Kitzingen (N49.44.35 E10.9.48). Een mooi stadje en een CP uit het boekje TopPlatze. Toen wij aankwamen was er volop keuze, maar ’s avonds was de CP vol. ’s Middags zijn we het stadje in geweest, gewinkeld, terrasje gedaan en Turkse pizza gegeten. Was zoals altijd weer teveel. ’s Avonds stopte de waterpomp in onze verswatertank. Gelukkig hebben we een opvouwbare jerrican bij ons om eventueel wijn en vrac te kunnen kopen. De jerrican was snel gevuld, maar je wordt er wel bij bepaald waarvoor je water gebruikt. De kranen, inclusief douche en wc weigeren dienst. Ik heb op internet gezocht of er bedrijven in de buurt waren waar je een pomp kon kopen. Dat bleek ruim 20 km verder te zijn. Gereden afstand 100 km.

 

9 juli 2015

De volgende morgen ben ik naar de Tourist Information gegaan om te vragen of zij ook nog een adres hadden. Het bleek dat er een Fiatdealer in Kitzingen ook gespecialiseerd was in campersonderhoud. Op goed geluk zijn we daar naartoe gereden. Het bleek dat hij toevallig nog een pomp had liggen, die binnen een half uur voor 68 euro werd gemonteerd. Gelukkig hadden we weer stromend water. Vervolgens zijn we doorgereden naar Dettelbach (N49.48.1 E10.10.9), ook aan de Main. Het viel ons op hoe rustig het was op de camperplaatsen begin juli. We konden een plekje uitkiezen aan het water. ’s Middags in het dorpje geweest en in de zon zitten lezen. Het was gelukkig minder warm dan de afgelopen week. In de zon was het 21 gr maar als hij verdween was het zelfs fris.  Gereden afstand 13 km.

 

10 juli 2015

Het weer werd weer wat beter (1ste dag af en toe een wolk, 2e dag warm, 3e dag heet, dus in de schaduw, 4e dag wolkensluier), waardoor  we uiteindelijk besloten 4 nachten te blijven. Bij het uitdraaien van de luifel ontdekten we dat er gaten in het doek zaten. Het bleek dat ik bij het indraaien in Aschaffenburg een kers heb opgerold. We hoorden toen wel een plofje maar konden het niet traceren. Me duct tape hebben we het probleem tijdelijk verholpen. We kregen leuke Nederlandse buren Nico en Rina waar we tweemaal gezellig mee hebben geborreld. De Edeka tegenover de CP verwisselde van eigenaar en had een feestweek. Er waren diverse aanbiedingen waaronder lekkere Frankenwijnen. Nico en Rina, liefhebbers en -kenners, hebben onze wijn even getest en konden daardoor meteen de juiste kopen. Van hen hebben we nog wat uitdrukkingen opgepikt (hartkleppenvet- mayonaise, Nivea- niet invullen voor een ander en Concorde- op zijn frans uitgesproken, dus zonder laatste e).

We hebben fietstochten gemaakt naar Kitzingen en Volkach. Vanwege de festiviteiten bij de Edeka tweemaal gebruik gemaakt van de maaltijd op het Grillfest. Op zondag zijn we naar het Pfarrfest geweest, waar de Dettelbacher blaaskapel speelde in de tuin van de kerk (Maria im Sandtkirche) een mooie bedevaartskerk.

 

13 juli 2015

Na het afscheid van onze buren zijn we vertrokken naar Bamberg (N49.53.7 E10.54.10). We hadden van een Duitser gehoord dat je 3 steden zeker moest bezoeken te weten Bamberg, Regensburg en Neurenberg.

Nu zaten we vlakbij Bamberg, dus hier naar de CP, een grote parkeerplaats alleen voor campers met stroommogelijkheid. Het was inderdaad de moeite waard. De stad staat op de werelderfgoedlijst. Tegen 4 uur kwamen we weer bij de camper aan, waarna het begon te regenen. Gereden afstand 62 km.

 

 

 

 

 

14 juli 2015

We hadden als volgende bestemming Forchheim (N49.43.16  E11.3.0) uitgezocht. Onderweg zijn we in een korte file geraakt, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was een aardige CP met voorzieningen in het nabij gelegen sportpark (wc, douche, vers water) en gratis elektra. Het stadje was bereikbaar via een brug over een redelijk drukke verkeersweg. Dat gaf wel enige overlast, maar er bleven voldoende pluspunten over om nog een dag te blijven. Forchheim is een prachtig stadje met vele oude gebouwen en een leuk centrum. Onze Duitse overburen maakten ons attent op de Duitse campergids Bordatlas, die voor Duitsland veel uitgebreider is dan de campergids van Facile en Route. De volgende dag hebben we een fietstocht gemaakt langs de rivier de Regnitz  naar Erlangen. Daar hebben we een Bordatlas aangeschaft en zijn vervolgens teruggefietst via de Talroute. Gereden afstand 25 km.

 

 

16 juli 2015

Van Nico en Rina hadden we gehoord dat in Aufsess ook zo’n mooie CP (N49.53.2 E11.16.3) was bij een bierbrouwerij, dus  besloten we deze stop in onze reis op te nemen. De CP was mooi, maar niet zo mooi dat we daar langer dan een nacht wilden blijven. Het dorpje was een gehucht en de mensen op de CP gaven zich niet echt. Ook de  bediening op het terras van de CP had in eerste instantie weinig aandacht voor ons. Misschien is dit ook wel een van de redenen waarom de CP uit het boekje van de Topplatze is verdwenen. Gereden afstand 23 km.

 

 

 

 

 

 

17 juli 2015

Door de informatie uit Bordaltas hadden we als volgend reisdoel Hof uitgezocht. In het boek leek het een aardige plaats, maar daar aangekomen bleek het een grote parkeerplaats te zijn even buiten de stad. Daar wilden wij geen nacht staan, dus doorgereden naar Plauen en Thiergarten die ook allebei niet aan onze verwachtingen voldeden. Uiteindelijk zijn we terechtgekomen in Elsterberg op een CP (N50.36.33 E12.10.30)  met tap en loospunt bij een sportveld. Er stond niemand en het waren grote aangeduide plekken. We hebben ’s middags een wandeling door het stadje gemaakt. Het was erg warm en daardoor waren er veel vliegen, maar waar niet. Het was 35 gr in de schaduw. Gereden afstand 181 km.

 

 

 

18 juli 2015

Na een hete nacht met wat onverwachte gasten (vliegen) hebben we geloosd en wilden we vers water tappen. Helaas bleek het vulstation geen vers water te geven. Dat moesten we dan ergens anders proberen. Het watertekort bleef ons echter achtervolgen. Een aantal CP’s met watervoorziening was niet toegankelijk, onvindbaar of gesloten vanwege de schoolvakantie. Uiteindelijk hadden we bij het tweede tankstation succes. We waren inmiddels al in de buurt van de Elbe beland en kwamen uit in Torgau, waar de eerste kerk staat die door Luther is gewijd. Bij een slot liepen echte bruine beren in de tuin. De CP (N51.33.41 E13.0.31) was een mooie plek vlakbij het centrum maar enigszins schuin aflopend vanwege de Elbeoever. ’s Middags en ’s avonds een bui. Gereden afstand 241 km.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19 juli 2015

Vanuit Torgau, na een rustige, warme nacht, vertrokken we naar Lutherstad Wittenberg. We hebben de camper bij de Netto geparkeerd en zijn de stad in gewandeld. Het begon net te regenen, maar dat mocht de pret niet drukken. Na geschuild te hebben, zijn we het stadje ingelopen via de route die we van Tourist Information hadden gekregen. Veel mooie gebouwen gezien en natuurlijk Luthers 95 stellingen op de deur van de kerk.

Daarna zijn we vertrokken naar Cotwitz een CP van 6 euro volgens het boek. Bij aankomst bleek dit 14,50 te zijn. Dat was ons wat te gortig voor hetgeen we te zien kregen. De eerstvolgende CP was 45 km verder. We besloten daarom om de Elbe te laten voor wat ie was en besloten richting Weser te vertrekken. Na een redelijk rustige reis zijn we gestopt in Sangerhausen (N51.28.41 E11.18.26), een redelijke CP bij een mooi stadje. We konden buiten zitten tot het ging regenen met onweer in de verte. Gereden afstand 189 km.

  

20 juli 2015

We vertrokken ’s morgens bijtijds richting Hann Munden (N51.25.10 E9.38.55) na rit over zeer rustige nr 80. Mooie weg met weinig verkeer. Bij Gottingen reden we verkeerd en moesten 15 km omrijden. In Hann Munden hebben we op de CP bij het centrum gestaan. Prachtige stad met 700 vakwerkhuizen. Jammer dat ze niet allemaal onderhouden kunnen worden. Bij die onbewoonde panden  zijn kransen en overlijdensadvertenties van de woning te zien.  ’s Avonds raakte Arma’s stifttand los, dus moest een tandarts worden gezocht. Gereden afstand 160 km.

 

 

 

 

 

 

21 juli 2015

Na het tandartsbezoek zijn we vertrokken naar Wahlsburg (N51.37.27 E9.33.8) waar we al vaker hadden gestaan. We vonden weer een mooie plek aan de Weser. De volgende dagen hebben we  fietstochten gemaakt naar Bad Karlshafen en Bursfelde (een pelgrimsoord). Als buren kregen we camperaars uit Drachten die we in Hann Munden ook al hadden gesproken. Buren aan de andere kant hadden 2 honden: Jaap en Lady. Mijn naam werd vaak gebruikt deze dagen.

 

 

 

 

 

 

 

26 juli 2015

’s Morgens nog even buiten gezeten, maar we besloten toch te vertrekken richting Wiesbaden. Toen we in de buurt van Hungen kwamen, besloten we in Lich te kijken. Het plaatsje was aardig, maar de CP’s waren onder bomen gesitueerd. Daarna zijn we doorgereden naar Hungen. Er was nog een plaats vrij op de CP, bij de inrit van de parkeerplaats, kortom een drukke plek. We hebben daar geluncht, even gewandeld en toen besloten om verder te gaan. Uiteindelijk zijn we gestopt in Oppenheim (N49.51.23 E8.21.50). Het was geen bijzondere CP, maar het was slechts voor een nacht. In de namiddag hebben we gewandeld en gegeten in het oude stadje.

 

 

 

 

27 juli 2015

We werden wakker met een buitje. Naar de bakker geweest, ontbeten en vertrokken richting Kirchberg in de Hunsruck. Omdat het onderweg opklaarde zijn we in Bingen gestopt op de CP waar we al eerder deze reis hadden gestaan. Na de fietsen te hebben losgemaakt zijn we naar Bingen gefietst. ’s Middags af en toe een bui. We leken wel een weermannetje en weervrouwtje. Telkens naar binnen en dan weer naar buiten. Omdat het weer mooi zou worden, zijn we nog een dag gebleven. Gelezen en gewandeld.  Gereden afstand 48 km.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29 juli 2015

We vertrokken weer richting Kirchberg, een ritje van 50 km, maar de CP bij een caravanhandel viel erg tegen. Er stond niemand en de afstand naar het plaatsje viel ook niet mee. Na boodschappen te hebben gedaan zijn we vertrokken naar Minheim (N49.51.57 E6.56.30) aan de Moezel. Dat was een mooie CP met afgebakende plaatsen. We konden ons direct aan de Moezel installeren. We besloten, vanwege een waardebon, voorlopig 3 dagen te blijven. We hebben gewandeld naar Piesport, een fietstocht gemaakt naar Neumagen. Je kon er ook heerlijk eten bij een Strausswirtschaft. We zijn gebleven tot 4 augustus. Een Duitse buurman liet ons nog wijnproeven van een bedrijf uit Kesten. Hij heeft ons daar gebracht om onze wijnvoorraad een beetje aan te vullen. Gereden afstand 105 km.

 

 

4 augustus 2015

Vanmorgen vertrokken naar Klusserath (49.50.35 E6.51.18), waarvan we ook een Gutschein hadden. We kwamen aan in de regen. Het leek niet erg aanlokkelijk, maar toen het droog werd, bleek het toch een mooie plek te zijn. We konden weer direct aan de Moezel staan. ’s Middags hadden we nog een grote bui, maar daarna kregen we prachtig weer. Er stonden op de CP veel grote campers met aanhangers, waaronder bizarre uitvoeringen. We hebben hier vandaan nog een tweetal fietstochten gemaakt. In het plaatsje vonden we een wijnboertje die heerlijke wijn verkocht en ’s avonds ook naar de camper bracht. Dat scheelde sjouwen. Gereden afstand 20 km.

 

  

 

 

7 augustus 2015

Vanwege het warme weer en de goede weersvooruitzichten in Nederland zijn we richting huis vertrokken. Onderweg lpg voor de gasfles getankt (25 l verbruikt in 5 weken) en diesel voor 1,13 per liter. Dat zijn nog eens prijzen. De terugweg ging door de Eifel, maar de nieuwe weg was nog niet klaar, dus veel bochten en kleine dorpjes Na 20 km bochten ging het wel  Uiteindelijk was het toch een lange rit. We zijn gestopt in Goch (N51.40.31 E6.9.59), waar het erg druk was op de CP. ’s Middags nog wat gewandeld in de stad. Gereden afstand 277 km.

 

8 augustus 2015

Op laatste morgen naar huis gereden waar we rond 12.00 uur aankwamen.

 

Totaal gereden 2531 km, gemiddeld 1:10,7. Totaal betaald staangeld 180.50 euro

 CP Bergheim

Womopark Bingen

 

Onder de kersenboom in Aschaffenburg

 Topplatz Kitzingen

 CP Dettelbach

  in Bamberg

CP in Forchheim

 CP bij bierbrouwerij in Aufsess

 

CP in Elsterberg

 CP aan Elbeoever in Torgau

 

 

 

 

 

 

 

 

Deur van de Dom in Wittenberg met de 95 stellingen

 

CP in Sangerhausen

 In Hann Munden komen de Werra en de Fulda samen en vormen vanaf hier de Weser

 

Topplatz in Wahlsburg

 

CP in Oppenheim

 

Voor de 2de keer in Bingen

 Topplatz Minheim

 CP in Klusserath met grote campers